Kuchnia

przepisy

Przepis na kotleciki z kaszy jaglanej i soczewicy w lekkim, pysznym sosie pomidorowym z cukinią

Składniki na kotleciki z kaszy jaglanej i soczewicy w lekkim, pysznym sosie pomidorowym z cukinią

3/4 szklanki ugotowanej do całkowitej miękkości i dokładnie odsączonej kaszy jaglanej
3/4 szklanki rozgotowanej i dokładnie odsączonej czerwonej soczewicy
1 jajko
2 łyżki tartej bułki
2 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki miękkiego masła (możesz zastąpić olejem)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

do smażenia:
około 1/2 szklanki oleju

sos:
4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1 średniej wielkości cukinia (około 20 dag)
1 szklanka wody
1/2 średniej wielkości cebuli
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (świetna będzie wędzona)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie dania kotleciki z kaszy jaglanej i soczewicy w lekkim, pysznym sosie pomidorowym z cukinią

Reklama


Przygotowanie sosu rozpocznij od pokrojenia cebuli na bardzo drobną kostkę. Ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki, a cukinię na półplastry o grubości około 1/2 cm.
W dużym rondlu rozgrzej olej, dodaj cukinię i cebulę, lekko posól, smaż na średnim ogniu często mieszając, aż cebula zacznie się szklić. Dodaj czosnek, smaż pół minuty.
Do sosu dodaj koncentrat pomidorowy i szklankę wody oraz przyprawy. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 7-10 minut, aż powstanie gęsty, aromatyczny sos.
Wszystkie składniki na kotleciki przełóż do miski i wymieszaj na jednorodną masę. Uformuj kulki wielkości mandarynek, spłaszcz, by powstały apetyczne kotleciki.
Na patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki po około 2-3 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumienią - przewracaj je ostrożnie, żeby zachowały swój kształt, są bowiem bardzo delikatne. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikim papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Na talerze wyłóż porcje sosu, na nim ułóż kotleciki, udekoruj zielonymi listkami. Od razu podawaj.
Pyszne są z... same są pyszne!

Dodatkowe informacje
Żeby otrzymać ugotowane ilości kaszy i soczewicy, do garnka wsyp po 1/3 szklanki kaszy i soczewicy, dodaj 2 szklanki zimnej wody, zagotuj, następnie gotuj na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Wyłącz ogień, pozostaw pod przykryciem na następne 10 minut, następnie dokładnie odsącz na cedzaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation