Kuchnia

tarta

Tarta owocowa z kremem czekoladowym
Składniki na ciast:
2 kubki mąki
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
kostka masła śmietankowego (200g)

Krem:
2 tabliczki białej czekolady
500g serka mascarpone
+
ulubione owoce sezonowe np.:
maliny, morele, brzoskwinie, borówki itd

Wykonanie:
Do miski przesiewamy 2 kubki mąki, dodajemy szczyptę soli, pokrojone w kostkę masło oraz żółtka utarte z cukrem pudrem. Szybko wyrabiamy elastyczne ciasto, formujemy w „kulkę”, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Brzegi i dno formy do tart wylepiamy ciastem na grubość ok. 0,5 – 0,7 cm, nakłuwamy widelcem w wielu miejscach. Przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy fasolę lub obciążamy inną formą.
Ciasto kruche pieczemy 15 minut, następnie wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier, fasolę i ponownie dopiekamy przez 7-8 minut w temperaturze 180 stopni.

Spód tarty odstawiamy do ostygnięcia, a my przygotowujemy krem z białej czekolady.
2 tabliczki białej czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej (małą miseczkę stawami nad garnuszkiem w którym gotuje się woda, ważne aby dno miseczki nie stykało się z wodą) lub w mikrofalówce.
Do przestudzonej czekolady dodajemy serki mascarpone i dokładnie mieszamy aby nie było grudek.

Krem czekoladowy równomiernie rozprowadzamy na tarcie, układamy ulubione owoce lekko wciskają w masę. Formę z ciastem owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Tartę najlepiej przygotować dzień wcześniej, tak aby krem przez noc w lodówce się związał i zgęstniał.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation