Kuchnia

Pyszności

NADZIEWANE BUŁECZKI (12 bułeczek)

400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
10 g drobnego cukru
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
260 g ciepłego mleka
30 g masła, roztopionego

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane

Nadzienie:
60 g miękkiego masła
8 ząbków czosnku drobniutko posiekanych
2 łyżeczki suszonej pietruszki (świeża również może być)

1. Mąkę przesiać, wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn).
2. Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione.
3. Umieścić w misce, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).
4. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części, uformować z nich kulki, każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę,układając złączeniem do blachy.
5. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
6. Wszystkie składniki nadzienia rozetrzeć łyżką lub zmiksować, włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym należy odciąć róg.
7. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy (wzdłuż lub dwa razy na ukos) i wycisnąć w to miejsce nadzienie.
8. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation