Kuchnia

domowa piekarnia.

Paluchy drożdżowe z suszonymi pomidorami |

Składniki:

500 g mąki pszennej
20 g drożdży
200 ml ciepłej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
8 suszonych pomidorów
oregano, bazylia

Przygotowanie ciasta:

W dużej misce przygotowujemy zaczyn z drożdży, cukru, 5 łyżek ciepłej wody i 2 łyżek mąki.
Składniki łączymy mieszając drewnianą łyżką. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Przygotowujemy suszone pomidory zgodnie z opisem na opakowaniu.
Po wyrośnięciu zaczynu dodajemy do niego przesianą mąkę, oliwę oraz pozostałe przyprawy.
Składniki kilkakrotnie mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy pokrojone suszone pomidory.
Ponownie łączymy składniki delikatnie wyrabiając ciasto.
Odrywamy kawałki i na wysypanej mąką stolnicy formujemy długie paluchy.
„Starałam się” robić to niedokładnie i bez przekonania aby nadać im rustykalny charakter.
Tak przygotowane paluchy układamy na obsypanej mąką blaszce zachowując odstępy.
Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220°C na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation