Kuchnia

Desery

Trufle czekoladowe przepis z wódką lodową | Deserek.TV - Przepisy kulinarne na ciasta i desery, domowe wypieki. Video Przepisy Kulinarne ze Zdjęciami i filmami wideo.Dietetyczne przepisy i zdrowa żywność, mrożona kawa - Video przepisy, Polska Gotuje:deserektv

Składniki: 1 porcja = ok. 25 szt.
gorzka czekolada 800 g,
śmietana kremówka 450 ml,
ulubiony likier lub wódka 50 ml,
forma 20 cm x 24 cm,
folia spożywcza,
Trufle Czekoladowe wykonanie
Do garnka wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy połamaną czekoladę i na małym ogniu podgrzewamy (ale nie możemy dopuścić do zagotowania się śmietany bo może się zważyć) aż całość zgęstnieje i do rozpuszczenia się czekolady cały czas mieszając – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i powstania jednolitej masy. Następnie krem odstawiamy do całkowitego wystudzenia wylewamy do formy wyłożonej folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Zastygłą masę wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki – czekoladki.

Trufle Kulki czekoladowe

Do garnka wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy połamaną czekoladę i na małym ogniu podgrzewamy (ale nie możemy dopuścić do zagotowania się śmietany bo może się zważyć) aż całość zgęstnieje i do rozpuszczenia się czekolady i powstania jednolitej masy. Następnie krem odstawiamy do całkowitego wystudzenia i wstawiamy do lodówki na 20 min. mieszając go co 6-7 min. aby nie stężał. W kolejnym kroku krem wyjmujemy z lodówki i szybko mieszamy łyżką lub mieszadełkiem aby krem się napowietrzył. Dzięki temu krem będzie bardziej stabilny. Formujemy kulki i obtaczamy w kakao. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Procedurę wykonania prezentuje powyższy materiał wideo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation