Kuchnia

Kuchnia austriacka

Pełnoziarnisty omlet austriacki Składniki (dla 2 osób):

•4 jajka
•1 łyżka ksylitolu
•szczypta soli
•kilka czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej
•opcjonalnie – cynamon, domowy cukier waniliowy lub esencja waniliowa
Wykonanie jest bardzo proste – oddzielam żółtka od białek, żółtka ucieram z ksylitolem a białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Mieszam to ze sobą, po czym stopniowo dodaję mąkę i ewentualne dodatki (i delikatnie mieszam).

Smażę na odrobinie oleju kokosowego. Nie przejmuję się jeśli przy przewracaniu puszysty omlet się rozwali. Na końcu i tak omlet rozrywam na mniejsze części i jeszcze raz na chwilę wrzucam na patelnię aby podać ciepły. Podaję z jakimś musem owocowym lub pokrojonymi owocami i jogurtem naturalnym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation