Kuchnia

Kuchnia grecka

Grecka lasagne

150 g makaronu typu świderki
gorąca woda
sól
łyżka oleju

na sos beszamelowy:
30 g masła
1/2 łyżeczki soli
30 g mąki
300 ml mleka
50 ml śmietanki słodkiej
odrobina pieprzu czarnego

na sos mięsno-warzywny
300 g zmielonego chudego mięsa indyczego
jedna szalotka
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
ok. 300 ml bulionu warzywnego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
5 listków bazylii, posiekanej drobno
3 łyżki potartego korzenia selera
jedna mała marchewka, obrana i pokrojona w kosteczkę

dodatkowo:
40 g sera żółtego
70 g sera mozarella, pokrojonego w plastry
świeża natka pietruszki

Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy wodę, solimy, wlewamy odrobinę oleju i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy makaron i gotujemy do miękkości. Zdjejmujemy garnek z ognia, makaron wylewamy na durszlak a następnie hartujemy pod strumieniem zimnej wody.
2. Połowę makaronu ugotowanego rozkładamy na dnie naczynia okrągłego o średnicy około 30 cm.
3. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy posiekaną obraną szalotkę, selera, marchewkę i mięso. Dusimy składniki około 10 minut w miedzyczasie zalewajac bulionem warzywnym. Dusimy przez około kwadrans, dodajemy zioła, przyprawy i koncentrat, zagotowujemy i następnie wykładamy mięso na warstwę makaronową.
4. Na czystej patelni rozgrzewamy masło i wsypujemy mąkę, w międzyczasie mieszając aż te dwa składniki się dobrze połączą. Jak tylko powstanie zasmażka, wlewamy mleko i śmietankę i mieszając, doprowadzamy do połączenia tych składników. Gotujemy przez około 3 minuty, doprawiając przyprawami. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, dolewamy odrobinę więcej mleka.
5. Na warstwę mięsno-warzywną wykładamy resztę makaronu, na ten wylewamy biały sos (sos beszamelowy). Na samych wierzchu wykładamy plastry mozarelli, potarty żółty ser i posiekaną drobno pietruszkę. Formę z lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 25 minut aż wierzch lekko się zarumieni i ser- całkowicie rozpuści. Podajemy gorące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation