Kuchnia

DANIA IPRZYSMAKI

Zapiekanka rzymska

PRZEPIS:


Zapiekanki są w moim domu bardzo lubiane i dlatego często je robię.Po za tym jest to dobry moment na opróżnienie lodówki z pozostałości.Robiąc zapiekankę nie spodziewałam się,że będzie aż tak dobra.Wymaga trochę przygotowań,ale zapewniam,że na prawdę warto.

Rzymska zapiekanka
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
4 ząbki czosnku
600g mięsa mielonego
1/2 główki kapusty włoskiej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 płaska łyżeczka płatków papryki
100ml bulionu
2 pomidory
majeranek
oliwa
pieprz
sól
Sos:
3 łyżki mąki
4 łyżki masła
1/2 litra bulionu
250 ml mleka
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
Dodatkowo:
10-15 dag sera żółtego
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy posiekaną 1 cebulę i czosnek.Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy mięso i smażymy około 5 minut,Dodajemy koncentrat pomidorowy,pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy.Smażymy wszystko razem kolejne 5 minut,mieszając.Kapustę kroimy w paski.W garnku rozgrzewamy oliwę,dodajemy posiekaną cebulkę.Kiedy się zeszkli dodajemy kapustę,mieszamy.Dolewamy bulion,doprawiamy solą i pieprzem.Dusimy około 10 minut mieszając.Kapustę odcedzamy.W garnku rozgrzewamy masło.Rozprowadzamy w nim mąkę.Mieszając dodajemy bulion i mleko.Sos doprawiamy do smaku świeżo startą gałką,solą i pieprzem.Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu.Układamy obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki.Polewamy sosem,wykładamy mięso na które również wylewamy trochę sosu.Na mięso wykładamy kapustę,delikatnie dociskamy.Polewamy sosem.Na wierzchy układamy koleją warstwę ziemniaków.Wylewamy pozostały sos,posypujemy startym serem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180′C na około 30 minut.
Inspiracja: Świat kobiety 101 przepisów Tom 26.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation