Kuchnia
Animals, My little monsters., Zwierzaczki
Przepis na wyśmienite babeczki czekoladowe || mysweetworld
Składniki na 10 babeczek:
3 duże jajka
100 g cukru
75 g mąki tortowej
10 g gorzkiego kakao
20 g skrobi ziemniaczanej
na krem:
1 szklanka śmietanki kremówki
dwie tabliczki czekolady (2x100g- użyłam jedną gorzką ,drugą mleczną)
do dekoracji: cukrowe serduszka
Zaczynamy od przygotowania bazy do kremu. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia w niedużym rondelku. Wsypać połamaną czekoladę, tak by była zanurzona gorącej śmietance, odstawić na dwie minuty. Dopiero po tym czasie wymieszać całość rózgą kuchenną-powinna powstać gęsta, jednolita polewa czekoladowa. Wystudzić ją, następnie schładzać w lodówce około godziny lub dłużej, od czasu do czasu przemieszać masę.
Piekarnik rozgrzać do 165 ºC. Białka bardzo starannie oddzielić od żółtek. Dodać do białek szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” piany). Stopniowo dodawać cukier i cały czas ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec do piany przesiać przez sitko mąkę wymieszaną ze skrobią i kakao, dodawać te sypkie składniki najlepiej w dwóch lub trzech turach i delikatnie mieszać wyłączonym mikserem lub rózgą kuchenną. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i rozdzielić do nich masę, tak by papilotki były wypełnione ponad połowę ich wysokości. Piec przez około 15 minut (do suchego patyczka- nie dłużej, żeby nie przesuszyć babeczek). Przygotować dużą drewnianą deskę lub stolnicę, wyjąć formę z babeczkami z piekarnika i upuścić z wysokości (około 25 cm)- chodzi o to, by z babeczek uszło powietrze, dzięki czemu nie opadną. Wystudzić w temperaturze pokojowej. W wystudzonych babeczkach można delikatnie wydrążyć środki. Wyjąć z lodówki schłodzoną masę czekoladową i ubijać mikserem do otrzymania dość gęstego kremu o jaśniejszym kolorze. Nie ubijać dłużej niż to konieczne, bo masa się zważy. Trzeba wyczuć odpowiedni moment-lepiej za krótko niż dwie sekundy za długo. Przełożyć do rękawa cukierniczego z zamocowaną ozdobną tylką. Rękaw z kremem umieścić na 10 minut w lodówce, po tym czasie udekorować babeczki, posypać ozdobnymi serduszkami.
MA==