Zwierzęta

Animals, My little monsters., Zwierzaczki

Zupa koperkowa


Składniki
4 porcje

1 łyżka masła
1 cebula
1 marchewka
3 ziemniaki
1 litr rosołu lub bulionu drobiowego lub warzywnego
szczypta kurkumy i szczypta papryki
3 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki śmietany do zup 18%


Przygotowanie

W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Marchewkę obrać, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie posiekać na cienkie plasterki. Dodać do garnka z cebulą i podsmażyć mieszając przez ok. 3 minuty.
Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, doprawić solą, pieprzem oraz kurkumą i papryką. Mieszając smażyć przez ok. 3 minuy.
Wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw. Na 2 minuty przed końcem dodać posiekany koperek.
Odstawić zupę z ognia i zaprawić śmietaną: najpierw wymieszać ją z kilkoma łyżkami wywaru, później dopiero dodać do garnka z zupą ciągle mieszając.

Wskazówki

Do zupy można dodać 1 - 2 łyżki drobnego makaronu lub ryżu (zagęszczą zupę) lub ewentualnie kaszę jęczmienną czy jaglaną. Dodajemy je zaraz po wlaniu bulionu.
Zupę można podać ze zwykłym chlebem lub z szybkimi grzankami z chleba (opieczony w tosterze chleb pokroić w kostkę i podawać do zupy).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation