Kuchnia

słodko

PLACKI Z JABŁKAMI PRZEPIS:

1 szklanka mąki tortowej
2 jajka
3/4 szklanki mleka
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
2 jabłka (najlepiej lekko kwaśne)
szczypta soli

DODATKOWO:

cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mleko, olej, przesiane suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, mieszamy z ciastem. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placuszki na rumiano. Usmażone układamy na bibułce i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation