Kuchnia

DANIA BEZ MIĘSNE

Smażony ryż - przepis Olgi Smile
Składniki przepisu na smażony ryż

1 szklanka ryżu basmati lub innego
2 marchewki
kawałek kapusty włoskiej
3 łodygi selera naciowego
2 cebulki dymki
4 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego lub tamari. Tamari jest bezglutenowy
2 łyżki sezamu
2 łyżki oleju
2 jajka (opcjonalnie) lub ½ kostki tofu
sól i przyprawy do smaku


Przygotowanie przepisu smażony ryż

Ryż ugotować na sypko.
Marchew obrać, pokroić w słupki.
Selera naciowego pokroić w plasterki.
Cebulkę dymkę rozdrobnić.
Poszatkować kapustę włoską.
Jajka rozbić, posolić i roztrzepać. Wymieszać z sosem sojowym. Jeśli nie używacie jajek, rozgniećcie tofu widelcem i wymieszajcie z sosem sojowym.
Rozgrzać olej, wrzucić na patelnię marchew podsmażać 1 minutę, dodać selera naciowego, po chwili poszatkowana kapustę i dymkę. Po 3 minutach wrzucić ryż i zasmażać do czasu aż będzie gorący. Wlać jajka i energicznie mieszając doprowadzić do ich ścięcia tak, aby oblepił ryż. Posypać sezamem i podawać na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation