Kuchnia

Jedzonko

Kurczak - Pomidorowe ćwiartki z kurczaka na gotowanym ryżu

Składniki

1 kg ugotowanego ryżu
1 kg ćwiartek z kurczaka
2 małe cukinie
1 mała puszka kukurydzy

MARYNATA:

2 cebule
1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
4 łyżki oleju rzepakowego
sól

1. Cebule pokroić w piórka, czosnek rozgnieść i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Ćwiartki z kurczaka oczyścić pozbywając się również skóry i przekroić na dwie części. Włożyć do marynaty i wymieszać obtaczając dokładnie kawałki kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na ok 3 godziny, można też zamarynować kurczaka na całą noc.
Ryż
2. Pół jednej cukinii pokroić w plasterki, a resztę zetrzeć na tarce jarzynowej i zasypać 1 łyżką soli. Kiedy puści sok przepłukać zimną wodą na sicie. Cukinię pokrojoną w plasterki odłożyć, a resztę odcisnąć z nadmiaru wody i dodać do ugotowanego ryżu razem z kukurydzą. Wymieszać przyprawiając pieprzem i solą.
Naczynie do zapiekania (23 x 33) nasmarować olejem i wyłożyć ryż z warzywami. Na wierzch ułożyć obok siebie kawałki kurczaka polewając całość pozostającą marynatą. Pomiędzy kurczaka powciskać plasterki cukinii. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 1,5 godziny. Jeżeli kurczak z wierzchu będzie się zbytnio przypiekał można przykryć folią aluminiową. Jeżeli zbyt dużo wody wypłynie spod kurczaka to należy ją zlać. Po upieczeniu odstawić mięso na 10 min, a potem można podawać. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation