Kuchnia

przetwory

CHUTNEY ŚLIWKOWO-JABŁKOWY Z ŻURAWINĄ

Składniki:
1kg dojrzałych śliwek
1kg jabłek
100g suszonej żurawiny
250g czerwonej cebuli
100ml porto
1 łyżeczka cynamonu
czerwony pieprz

Przygotowanie:
Śliwki myjemy, pestkujemy, wrzucamy do dużego garnka.
Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na ćwiartki, ćwiartki na połówki,
dorzucamy do śliwek.
Dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i żurawinę.

Garnek stawiamy na gazie, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz
i gotujemy do rozgotowania jabłek, często mieszamy /w sumie gotowałam wszystko około 75 minut/.

Kiedy chutney zgęstnieje dolewamy porto, mieszamy, jeszcze chwilę gotujemy,
dodajemy cynamon, sporą dawkę zmielonego, czerwonego pieprzu.

Chutney przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy na zakrętce lub pasteryzujemy w piekarniku.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation