Kuchnia

Przepisy

CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

1 1/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki cukru
1 jajko
85 g masła lub margaryny, roztopionej
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 ekstraktu z migdałów lub esencji migdałowej
2 szklanki drobno startej cukinii

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

80 g gorzkiej czekolady
80 ml śmietanki kremówki 30%

Mąkę przesiewamy razem z kakao, cynamonem oraz sodą. W oddzielnej misce miksujemy jajko z cukrem przez ok. 2-3 min. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, kawę rozpuszczalną oraz ekstrakt, mieszamy. Cukinię lekko odsączamy i dodajemy do masy. Następnie w trzech partiach dodajemy suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia. Im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe. Formę (u mnie silikonowa) o wym.10×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy gotowe ciasto do formy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kawałki czekolady i zostawiamy na 5 min. Po tym czasie mieszamy i polewamy ciasto. Zostawiamy do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation