Kuchnia

likierki,nalewki, wina

Nalewka z czereśni - Czereśniówka

1 kg dojrzałych owoców czereśni, 1/2L spirytusu (90%), 1/2L czystej wódki, 1/3 - 1/2 kg cukru, sok z 1 cytryny, skórka z 1 pomarańczy
Owoce umyć i osuszyć a następnie przełożyć do niewielkiego gąsiorka. Skórkę cytrusową drobno posiekać lub utrzeć i wymieszać z owocami czereśni. Spirytus wymieszać z wódką po czym zalać owoce alkoholem i przechowywać w ciepłym miejscu co najmniej przez miesiąc. Co dwa - trzy dni potrząsamy naczyniem ułatwiając macerację. Po tym czasie nalewkę z czereśni zlać do innego naczynia oraz dodać sok z cytryny i pozostawić w chłodnym, ciemnym miejscu. Pozostałe w gąsiorze owoce zasypać cukrem i wymieszać, energicznie potrząsając. Tak przygotowany nowy zaczyn na nalewkę z czereśni należy ponownie odstawić w ciepłe miejsce i codziennie potrząsać naczyniem do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Syrop zalać znad osadu przefiltrowując oraz wyciskając owoce przez bawełnianą szmatkę i połączyć z poprzednio zlaną nalewką. Pozyskaną nalewkę z czereśni należy przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.Po kilku miesiącach leżakowania i dojrzewania w ciemnym i chłodnym miejscu nalewka z czereśni jest gotowa do degustacji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation