Kuchnia

fit przepisy

SKŁADNIKI:
160 g płatków owsianych (użyłam bezglutenowych Provena)
50 g siemienia lnianego w ziarnach
80 g mielonego siemienia lnianego
50 g babki płesznik
100 g nasion słonecznika
50 g migdałów w słupkach
1/3 łyżeczki stewii
400 ml letniej wody
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
1 czubata łyżeczka soli


W dużej misce wymieszaj suche składniki: płatki owsiane, siemię lniane, nasiona babki płesznik, słonecznik, migdały, stewię i sól.
W drugim naczyniu wymieszaj wodę z olejem.
Wymieszaj dokładnie zawartość obu naczyń - ja robiłam to drewnianą łyżką.
Masę przełóż do małej keksówki (u mnie o długości 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnie mokrą łyżką, owiń folią spożywczą i odstaw na minimum 3 godziny w temperaturze pokojowej.
Piecz w temperaturze 175ºC przez 20 minut, następnie wyjmij chleb z formy i piecz na blaszce jeszcze ok.40 minut.
Przed krojeniem chleb trzeba całkowicie wystudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation