Kuchnia

muffinki

Muffinki z czerwoną porzeczką

Składniki na 12 szt :
2 szk. mąki pszennej
1 szk. cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szk. mleka
1/2 szk słodkiej śmietanki
1/2 szk. oleju kukurydzianego
odrobina aromatu cytrynowego
2 jajka

świeże lub mrożone czerwone porzeczki lub inne owoce
opcjonalnie kruszonka
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche czyli : mąkę , proszek do pieczenia , sól i cukier.
W drugiej wymieszać wszystkie składniki mokre czyli : mleko ,śmietanka, olej , aromat i jajka.
Połączyć ze sobą składniki.
Ciastem napełniać papilotki w formie ale nie więcej jak do połowy wysokości bo bardzo urosną.
Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone owoce.
Można posypać kruszonką . Ja miałam resztki z ciasta więc wykorzystałam.
Efekt był świetny :)
Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C i pieczemy około 20 min.
Po wyjęciu należy ostudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation