Kuchnia

przystawki

Marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii

(12 połówek jajek)

Składniki na marynatę:

6 jajek
1/2 szklanki koncentratu z buraków
1 szklanka wody
1 szklanka octu jabłkowego lub z białego wina
1/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 listek laurowy
1 łyżeczka soli
Składniki na łódeczki:
3 ogórki konserwowe pokrojone w drobną kostkę
1 papryka konserwowa pokrojona w drobną kostkę
3-4 łyżki majonezu
12 listków cykorii
koperek do dekoracji




Przygotowanie:

Sparzone jajka umieść w rondlu, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 3 min., wyłącz ogień i pozostaw je w garnku przez kolejne 10 min. Po tym czasie wyjmij je, pozostaw do ostygnięcia i obierz ze skorupek.
W dużym słoiku lub misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty i włóż do niej jajka tak,by wszystkie były zanurzone. Słoik zakręć, lub przykryj miskę i włóż do lodówki na minimum 12 godzin, max. 3 dni. Im dłużej jajka będą w marynacie, tym białka bardziej nią nasiąkną, a co za tym idzie kolor i smak będą bardziej intensywne.Te na zdjęciu marynowały się 2 dni.
Po tym czasie wyjmujemy jajka, myjemy i kroimy na połówki.
Mieszamy majonez z pokrojonymi warzywami i kładziemy po łyżeczce na każdy listek cykorii. Na to układamy po połówce jajka i dekorujemy koperkiem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation