Kuchnia

Zupy

Zupa- krem cukiniowo- kukurydziany aromatyzowany szałwią

Składniki:
1kg młodej żółtej cukini
puszka kukurydzy
1 litr bulionu drobiowego
pęczek świeżej szałwi
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Kroimy na małą kostkę cebulę i czosnek i delikatnie rumienimy na oliwie. Następnie kroimy w kostkę cukinię i dodajemy do usmażonej cebuli z czosnkiem. "Smażymy" wszystko razem do momentu, gdy cukinia zmięknie. Kolejnym kroiekim będzie przesypanie cukini wraz z cebulą do garnka i dolanie do wszytskiego odrobiny bulionu. Wszystko razem gotujemy i co jakiś czas wlewamy bulion. Następnie bardzo drobno kroimy szałwię i dodajemy do całości. Na samym końcu wszystko blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
Zostawiony wcześniej kawałek cukini kroimy w plastry 2cm...solimy, wklepujemy szafran i smażymy na oliwie do momentu, gdy będą miały złoty kolor. Smażymy z dwóch stron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation