Kuchnia

Przepisy

MIODOWNIK

Składniki na placki miodowe:

- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 jajo + 2 żółtka
- pół kostki margaryny palmy
- 4 pełne łyżki płynnego miodu
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka sody

Składniki na biszkopt:

- 5 jaj + 2 białka (które pozostały z placków miodowych)
- 3/4 szkl. mąki pszennej+2 łyżki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szkl cukru
- łyżeczka cukru wanilinowego

Składniki na budyń:

- 2,5 szkl. mleka
- 1 budyń waniliowy bez cukru 35 g
- 5 łyżek cukru
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 180 g masła

Miodowe: Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i sodą, dodać posiekana miękką margarynę i wyrobić tak jak na posypkę. Dodać żółtka i jajo, miód oraz śmietanę. Składniki połączyć na jednolitą masę (w razie czego można jeszcze dodać 2-3 łyżki mąki). Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwsza część wyłożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę, delikatnie rozprowadzić ciasto palcami od czasu do czasu maczając palce w mące (nie wałkować na stolnicy!). Piec w temp ok. 170 st. C w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut do zrumienienia. Wyjąć delikatnie placek miodowy na deseczkę. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.

Biszkopt: Białka ubić na sztywno, wsypać cukry, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodawać po kilka łyżek mąk wymieszanych z proszkiem do pieczenia - mieszać ręcznie. Piec na tej samej brytfance w temp 150 st. C przez ok 30 minut. Zostawić do wystygnięcia.

Budyń: 2 szklanki mleka wlać do rondelka, zagotować. W pół szklanki mleka rozrobić budyń z cukrem i mąką. Na gotujące się mleko wlać nasz budyń i delikatnie mieszać. Do ciepłego dodawać partiami masło cały czas mieszając-zdjąć z ognia, pozostawić na kilka minut.

Składanie ciasta: Placek miodowy - połowa gorącego kremu (delikatnie rozprowadzić pozostawiając marginesy by ciasto się nie wylało) - biszkopt - druga połowa kremu - placek miodowy:) Nasz miodownik przykryć sciereczką lub włożyć do pojemnika na ciasta, pozostawić na ok. 4-5 godzin do zmięknięcia placków miodowych w chłodnym miejscu. Całość oprószyć cukrem pudrem, podawać najlepiej schłodzone:) SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation