Kuchnia

Zupy

KREM Z PIECZONEJ CUKINII


2 średnie cukinie
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1-1,5 litra bulionu (lub przegotowanej wody)
oliwa z oliwek
sól i pieprz
1-2 łyżki soku z cytryny

Pesto:
garść liści bazylii
2-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka tartego parmezanu
1 ząbek czosnku

Jogurt bazyliowy:
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
garść liści bazylii
sól do smaku


Z umytych cukinii ściąć kilka cienkich, długich plasterków-paseczków.

(Uwaga: Ja robiłam to obieraczką do warzyw.)

Zagotować lekko osoloną wodę i blanszować (gotować) wstążki cukiniowe przez około 1 minutę.
Wyjąć i od razu przełożyć do lodowatej wody. Po 2-3 minutach odcedzić.

Resztę cukinii, cebulę i obrany czosnek pokroić w grubą kostkę.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i włożyć do niego wymieszane warzywa. Oprószyć solą oraz pieprzem i skropić oliwą.

Wstawić do nagrzanego piekarnika 190-200 stopni C i piec około 20-25 minut, aż warzywa lekko się zarumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation