Kuchnia

Wypieki ale nie te na twarzy

Ciasto budyniowe z kaszą manną

Składniki:
ciasto kruche
100g mąki pszennej
50g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
masa
2 jajka
1 białko
80g cukru pudru
sok wyciśnięty z 0,5 dużej cytryny
200g kwaśnej śmietany 18%
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
4 łyżki kaszy manny
szczypta soli

Wykonanie:
- mąkę, posiekane masło i cukier oraz żółtko połączyć razem i zagnieść ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce
- tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki lekko posmarować tłuszczem
- spód i boki tortownicy wyłożyć cienko ciastem, tak, by sięgało do połowy wysokości formy, nakłuć widelcem i piec przez 10-15 minut w 180 stopniach
- podpieczone ciasto wyjąć i lekko ostudzić
- żółtka oddzielić od białek, przełożyć do rondelka z cukrem i sokiem z cytryny, dokładnie rozbełtać, postawić na małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając
- gdy masa zacznie lekko gęstnieć, zdjąć ją z ognia, dodawać stopniowo śmietanę, cały czas energicznie mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji
- do masy wsypać proszek budyniowy i kaszę mannę, wymieszać do połączenia się składników
- do białek (3szt.) dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę
- pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać
- gotową masę wylać na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika
- piec w 180 stopniach przez około 40 minut
- ciasto jest gotowe, gdy wierzch jest sprężysty
- ciasto studzić poza piekarnikiem, po wystygnięciu przechowywać w lodówce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation