Kuchnia

Kulinaria-zupy

Zupa ziemniaczana (krem z ziemniaków) | Smakowity Kąsek

Składniki na 4 porcje:

1l bulionu
0.5kg ziemniaków (najlepsze są te mączne)
3 małe pietruszki
sól, pieprz, chili
szczypiorek
4 plastry boczku
kawałek sera pleśniowego

Ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy w talarki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy. Doprawiamy do smaku pod koniec gotowania. Całość blendujemy na gładki krem. Jeśli jest za rzadki możecie dodać jeszcze ziemniaka, a jeśli za gęsty to dolać wody. Boczek kroimy w cienkie paseczki, podsmażamy na patelni na rumiano. Szczypiorek siekamy drobno, tak samo postępujemy z serem pleśniowym. Przed podaniem zupy ziemniaczanej nakładamy na wierzch dodatki, możemy też pokropić ją tłuszczem, który wytopił się z boczku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation