Kuchnia

Food - kopytka wege

Kopytka marchewkowe z rozmarynem

Składniki:

4 ugotowane ziemniaki
1 duża ugotowana marchew
1 jajko
ok. 4 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
1 łyżka masła
świeży rozmaryn

Ziemniaki w mundurkach i marchewkę gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy ze skórki. Marchewkę zmiksować,a ziemniaki rozgnieść na gładkie puree. Mieszamy oba składniki dokładnie na jednolitą masę. Masę przekładamy do miski i dodajemy mąkę pszenną (ok.1/3 całości), dodajemy też łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 jajko i wyrabiamy ręką na jednolitą masę, gdy zbytnio klei się podsypujemy mąką podczas wyrabiania.
Na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy 2 wałki z ciasta, lekko je spłaszczamy nożem i kroimy w romby.
Kopytka marchewkowe gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie, po wypłynięciu na powierzchnię, wyjmujemy kopytka łyżką cedzakową.
Na patelni rozpuszczamy kopiastą łyżkę masła, dodajemy igiełki rozmarynu i smażymy chwilkę aby masło przeszło aromatem rozmarynu. Wrzucamy kopytka i rumienimy je na złoto z każdej strony, rozmaryn ma się lekko przykleić do kopytek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation