Książka

obiady

Schab duszony z warzywami

Składniki:

1/2 kg schabu
2 cebule
2 łyżki oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
2 duże marchewki
łyżka posiekanego pora
1 łyżka papryki czerwonej
1 łyżka vegety
500 ml wody
60 g mąki
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta majeranku
4 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego

Krok 1
Cebulkę kroimy drobno, podsmażamy ją na oliwie z oliwek. Gdy się zeszkli to dodajemy pokrojoną marchewkę oraz pora, dusimy na małym ogniu około 5 minut.
Krok 2
W większej misce mieszamy ze sobą wodę, vegetę, paprykę czerwoną, majeranek, pieprz oraz sól. Wlewamy na patelnię, dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.
Krok 3
W tym czasie przygotowujemy mięsko. Schab dzielimy na mniejsze części, ubijamy tłuczkiem jak na kotlety. Nacieramy wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Krok 4
Mięso obtaczamy w mące, przekładamy na patelnię. Dusimy na małym ogniu około 30 minut.
Krok 5
Nasz schab powinien byc już gotowy gdy zdecydowana większość wody wyparuje i zacznie powstawać gęsty sosik. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation