Kuchnia

Ciasta i torty

TORT SMERF
Składniki: (na tortownicę o śr. 23cm)
spód:

opakowanie okrągłych biszkoptów
szklanka herbaty do nasączenia biszkoptów

masa serowa:

600 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie Danio)
200 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny

dodatkowo:

opakowanie niebieskiej galaretki
niebieskie bezy

Przygotowanie:
Dzień przed podaniem sernika przygotowujemy galaretkę w okrągłej, płaskiej misce, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (UWAGA! Miska powinna mieć mniejszą średnicę niż tortownica, w której będzie ciasto). Wstawiamy do lodówki. Następnego dnia, przygotowanie sernika rozpoczynamy od ułożenia w tortownicy nasączonych herbatą biszkoptów. Następnie szykujemy połowę masy serowej: 1 łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1-2 łyżkach gorącej wody. (Woda powinna tylko lekko przykryć proszek). 100ml kremówki ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru, a następnie stopniowo dorzucamy 300g serka, mieszając łyżką. Przestudzoną żelatynę dodajemy do masy serowej, miksując na najwyższych obrotach. Powstałą masę przekładamy na biszkopty i odstawiamy do lodówki. Gdy masa serowa stężeje, wyciągamy z miski wcześniej przygotowane kółko z galaretki (polecam zanurzyć miskę na kilka sekund w gorącej wodzie, wówczas galaretka powinna w całości wyjść z miski). Galaretkę układamy na zastygniętej masie serowej i ubijamy drugą jej część wg tych samych proporcji, co powyżej. Sernik dopełniamy przygotowaną masą, wyrównujemy nożem i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy niebieskimi bezami. Smacznego!
Moja rada:
Z galaretką należy postępować niezwykle delikatnie, by nie rozleciała się na kawałki. Po zanurzeniu miski w gorącej wodzie, polecam obrócić ją do góry dnem na desce i puknąć kilka razy, aby wyjąć galaretkę. Można też delikatnie oddzielić brzegi galaretki od miski za pomocą noża. Jeżeli obawiacie się, że przy przenoszeniu galaretka rozleci się, możecie przygotować ją z mniejszej ilości wody niż ta podana na opakowaniu, wówczas będzie sztywniejsza.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation