Kuchnia

Ciasta i torty

Składniki:
kruche ciastka - 200 gramów
Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
czekolada deserowa - 150 gramów
czekolada mleczna - 150 gramów
czekolada biała - 200 gramów
śmietana 36% - 1200 mililitrów
żelatyna - 6 łyżeczek
woda - 1 szklanka
kakao lub starta czekolada do posypania
Sposób przygotowania:
1. Ciastka kruszymy ręcznie lub miksujemy blenderem i mieszamy ze 100 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia. Całość
zagniatamy i wyklejamy ciastem spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę deserową z kostką do pieczenia Kasia (50 g).
3. W mniejszej misce mieszamy 2 łyżeczki żelatyny z 1/3 szklanki wody. Kiedy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją w
gorącej kąpieli.
4. Ubijamy 400 ml śmietany, ale nie na sztywno. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany do podgrzanej żelatyny, mieszamy i dodajemy
wszystko do roztopionej czekolady i mieszamy z ubitą śmietaną.
5. Gotową masę przelewamy na kruchy spód do formy i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut, aby stężało. W tym czasie
przygotowujemy kolejne warstwy czekolady – najpierw mleczną, a na koniec białą. Mus powinien być gotowy po 2-3
godzinach, ale najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Przed podaniem deser posypujemy kakao lub startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation