Kuchnia

ZUPY

Zupa krem jarzynowa z prażonym słonecznikiem

Liczba porcji: 4

Czas wykonania: 30 min

Składniki:
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 cebula
- 1/2 pora
- 2 ząbki czosnku
- seler
- 4 średnie ziemniaki
- 50 g łuskanego słonecznika
- litr bulionu warzywnego
- olej kujawski z czosnkiem i bazylią
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią. Na początku podsmażamy cebulę, czosnek i pora. Następnie dodajemy pozostałe warzywa. Całość smażymy do lekkiego zarumienienia. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy do niego warzywa. Doprawiamy curry, kurkumą i gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem według uznania.Całość gotować do zmięknięcia warzyw. Dodajemy śmietanę. Na koniec całość miksujemy. Na suchej patelni prażymy słonecznik. Przed podaniem zupy posypujemy ją prażonym słonecznikiem oraz skrapiamy lekko olejem kujawskim z czosnkiem i bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation