Kuchnia

nalewki,syropy,galaretki

Nalewka żenicha kresowa

1 kg owoców róży,
750 ml spirytusu,
500 ml wódki 40 %, 500 ml miodu,
6 goździków,
1 łyżeczka suszonego kwiatu rumianku,
1 łyżeczka suszonej mięty, garść suszonych płatków róży.

Umyte i osuszone owoce róży nakłuwamy, wrzucamy do słoja, dodajemy goździki, miętę, rumianek, płatki róży, zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 6 tygodni. Pamiętamy aby dość często potrząsać słojem. Następnie nalewkę zlewamy , z owoców wyciskamy sok i przecedzamy. Miód zagotowujemy z wodą, odstawiamy aby przestygł, dodajemy wódkę i dokładnie mieszamy. Syrop mieszamy z nalewką i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na 6 miesięcy aby żenicha dojrzała i rozwinęła cały swój bukiet smakowy;-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation