Kuchnia

przetworowo

Kandyzowana skórka pomarańczowa

6 pomarańczy
2 szkl cukru
1/4 szkl wody

Pomarańcze wyszorować i wyparzyć. Obrać, dzieląc skórkę na ćwiartki. Ze skórek odkroić białą, grubszą część, wyrzucić. Pozostałą skórkę pokroić w kosteczkę. Miąższ zjeść. Pokrojoną skórkę zalać wrzącą wodą i gotować 5 min. Odcedzić. Czynność powtórzyć. W rondlu wymieszać wodę z cukrem. Wrzucić przygotowane skórki pomarańczy, gotować na zmniejszonym ogniu, bez przykrycia, aż staną się półprzezroczyste, a większość wody wyparuje 45 min. Wystudzić, na sitku odlać nadmiar syropu 2 łyżki. Przełożyć do słoiczków. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation