Kuchnia

ciasta

Pyszna i zdrowa zupa krem z soczewicą

Zupa z soczewicą – składniki:

2 papryki czerwone
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 cebula
1 por (biała część)
2 łyżki oliwy z oliwek
soczewica ok. pół szklanki
puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
opcjonalnie: papryczki chili, szczypiorek lub natka pietruszki, ziarenka słonecznika lub pestki dyni

Zupa krem z soczewicy czerwonej przepis:

1. Warzywa myjemy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Pora również kroimy w piórka. Podsmażamy na oliwie aż do zeszklenia.

2. Paprykę, marchewki, pietruszkę czyścimy. Kroimy w kostkę, dorzucamy do pora i cebuli. Chwilę podsmażamy, podlewamy niewielką ilością wody. Warzywa dusimy, aż do zmięknięcia.

3. Dodajemy pomidory, gotujemy jeszcze chwilę, a następnie całość blenderujemy, by zupa miała gładką konsystencję.

4. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz soczewicę. Gotujemy jeszcze ok 5 minut, aż do zmięknięcia soczewicy. Soczewicę dodajemy mniej więcej na oko, ostrożnie, by nie zagęściła za mocno zupy.

5. Solimy, pieprzymy do smaku. Jeśli lubimy ostry smak dodajemy chilli.

6. Zupa krem z soczewicy czerwonej wspaniale smakuje podawana z prażonym słonecznikiem lub ziarnkami dyni oraz natką pietruszki lub szczypiorkiem.

7. Gotową zupę można także posypać startym serem np. parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation