Kuchnia

kuchnia

Pulpeciki w muszlach z sosem pieczarkowymMalutkie pulpeciki w kolorowych muszlach makaronowych polane delikatnym sosem pieczarkowym. Zasmakują nawet wybrednym smakoszom.

trudność: łatwe
czas: 30-60 min

SKŁADNIKI:

Pulpeciki:
60-70 dag mięsa ( u mnie z indyka)
1 jajko
pół łyżeczki soli prowansalskiej
pół łyżeczki imbiru
sól morska i pieprz do smaku

Na sos:
60 dag pieczarek
masło
1 listek laurowy
ziele angielskie 3 kulki
Pieprz czarny ziarenka ( 8 kulek)
łyżeczka suszonej-zmielonej włoszczyzny
jogurt naturalny ( 150 g)
łyżka skrobi kukurydzianej
dodatkowo makaron, ( ilość równa ilości pulpecików)duże muszle , u mnie kolorowe,z kurkumą, szpinakiem i pomidorami

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowuje masę na pulpety. Mięso myję, dzielę na kawałki i mielę. Dodaję jajko, przyprawy i dokładnie wyrabiam ręką. Odkładam.

Makaron gotuję al.’dente, odcedzam i rozkładam na talerzu, każda muszla osobno, aby się nie sklejały. Zabieram się za sos. Pieczarki czyszczę i obieram, zagotowuję następnie odcedzam. Przekładam na rozgrzane masło i duszę aż odparuje z nich woda, często mieszam aby się nie przypaliły. Następnie podlewam wodą, dodaję przyprawy i gotuję jakieś 20 minut.

Z masy mięsnej formuję małe pulpeciki, i wkładam je na gotujący się wywar , gotuję około 15 minut na bardzo małym ogniu. Po ugotowaniu wykładam je na miskę, a sos zagęszczam jogurtem wymieszanym ze skrobią.

Na talerzu układam makaron, do każdej muszli daję po pulpeciku i polewam sosem.

Doskonale smakują w towarzystwie warzyw gotowanych na parze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation