Kuchnia

przepisy

Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady

Składniki:

250g mąki pszennej
220g drobnego cukru
200g masła
200g kwaśnej śmietany 18%
150g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
3 jajka
4 pełne łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

- jajka i śmietana powinny być w temperaturze pokojowej
- masło, 100g gorzkiej czekolady i 50g mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku na małej mocy palnika
- mieszankę ostudzić
- pozostałą czekoladę: 50g czekolady gorzkiej i 50g czekolady mlecznej posiekać w dość drobną kostkę (jeśli czekolada się rozpuszcza podczas krojenia, należy ją schłodzić)
- jajka ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym przez kilka minut do uzyskania puszystej masy
- do masy jajecznej dodać cienkim strumieniem ostudzoną czekoladę z masłem, zmiksować
- mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać kawałki czekolady, wymieszać
- śmietanę dokładnie wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać do ciasta, wymieszać
- do ciasta dodać składniki suche wraz z kawałkami czekolady, wymieszać szpatułką
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- do formy przełożyć ciasto (będzie gęste) i wyrównać
- piec w około 170 stopniach przez 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, kroić po ostudzeniu
- przechowywać pod przykryciem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation