Kuchnia

Przepisy

Trufle kawowe z serka mascarpone

Składniki na około 21 sztuk:

- 150 g gorzkiej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody i wystudzonej
- 1 łyżka likieru kawowego
- 1 szklanka zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych), bez skórki

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (nad parą wodną). Lekko przestudzić. Serek mascarpone bardzo krótko zmiksować, tylko do lekkiego napuszenia (kilka sekund). Dodać wystudzoną kawę, likier, wymieszać. Do masy serowej dodać lekko przestudzoną czekoladę, krótko zmiksować (tylko do połączenia, nie za długo, by masa się nie zważyła). Wsypać migdały i wymieszać. Masę umieścić w miseczce, przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do czasu, aż z masy będzie można formować trufelki.

Dodatkowo:

- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju

Czekoladę wraz z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Schłodzone trufle zanurzać z czekoladzie, odkładać na papier do pieczenia. Dowolnie udekorować, schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation