Kuchnia

Przyprawy i zioła

Pączki sosnowe - 1000roślin

Pączki sosny (Gemmae Pini) są wielkość tic -tacków, łatwo można sobie nazrywać podczas leśnych spacerów.

Najwartościowsze zimową porą, zawierają znaczną ilość witaminy C i całą masą roślinnych substancji aktywnych: flawonoidy, żywicę, olejek eteryczny, garbniki i minerały. Pączki sosnowe można zjadać prosto z drzewa, są soczyste, mają kwaskowaty smak i konsystencję podobną do gumy do żucia (to przez zawartość żywicy).

Sosnowa przekąska działa stymulująco dla układu odpornościowego, pomaga przezwyciężać infekcje (głównie górnych dróg oddechowych, czyli katar i kaszel). Poprawia trawienie – wzmaga wydzielanie żółci. Pączki mają też działanie przeciwgrzybiczne i odkażające, a także przeciwreumatyczne (to dobry składnik maści).

Sosnowa guma do żucia – super! Można sobie też pączki ususzyć na zapas i zaparzać w wodzie lub mleku. Pączkową herbatką można przemywać trądzikową skórę. Więcej informacji o pączkach sosny na stronie Gemmoterapia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation