Kuchnia

dessery ciasta

Tort mocno czekoladowy
Dzisiaj coś z dużą ilością czekolady :) Ciasto idealne na domowe uroczystości- ja przygotowałam je na urodziny mojego chłopaka :D. W wersji dla dorosłych nasze ciasto możemy nasączyć Amaretto, co będzie doskonale komponowało się z mielonymi migdałami i kremem czekoladowym. Jako, że deser ten bazuje na czekoladzie deserowej, nie jest zbyt słodki, tak więc dla miłośników słodszych wypieków możemy podawać go z lodami lub bitą śmietaną :)

Składniki:


Ciasto:
175 g gorzkiej czekolady
175 g masła
175 g cukru
4 jajka
150 g zmielonych migdałów
85 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem:
200 ml śmietany kremówki
250 g gorzkiej czekolady
50 g masła


1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

2. W misce miksujemy masło i cukier na puszystą masę.

3. Dodajemy żółtka.

4. Mieszamy z rozpuszczoną czekoladą.

5. Dodajemy migdały i dokładnie mieszamy.

6. Na przemian dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek.

7. Najlepiej jeśli ciasto przełożymy do 3 foremek o średnicy 18 cm. Ja nie miałam takich więc większą część ciasta przełożyłam do formy o średnicy 24 cm a resztę do mniejszej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut- sprawdzamy patyczkiem.

8. Ciasto odkładamy na kratkę, żeby wystygło. Jeśli zdecydowaliśmy się na większą formę - ciasto przekrawamy na pół.

9. Przygotowujemy krem. Czekoladę siekamy na bardzo drobne kawałki. Dodajemy posiekane masło.

10. Śmietanę grzejemy w garnku aż będzie gorąca. Zalewamy nią czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia.

11. Jeśli masa będzie dla nas niewystarczająco słodka możemy dodać do niej bitej śmietany i cukru.

12. Ciasto przekładamy kremem i dekorujemy według uznania. Ja użyłam czekoladowych jajek :p

Smacznego!

Autor: misiask
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation