Design

bizuteria

Maślankowa bułka drożdżowa
Jest idealna na kolację lub śniadanie.

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
30 g. świeżych drożdży
1 szklanka maślanki
1/4 kostki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Na kruszonkę:
2 pełne łyżki masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
masło do natłuszczenia formy
1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie:
Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i kilkoma łyżkami maślanki na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiewam mąkę, dodaję jajko, sól, miękkie masło i pozostałe: cukier puder i maślankę. Dodaję wyrośnięte drożdże, zagniatam ciasto. Będzie miękkie i trochę klejące, nie należy się tym przejmować. Wyrabiam ciasto 5-8 minut, po czym przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na godzinę, żeby wyrosło. W tym czasie siekam 2 łyżki zimnego masła z pozostałymi składnikami kruszonki, a następnie końcami palców zagniatam w kruszonkę. Ostawiam ją do lodówki.
Formę dokładnie smaruję masłem i wysypuję bułką. Wyrośnięte ciasto w misce jeszcze raz szybko zagniatam - i przekładam do formy. Posypuję bułkę kruszonką i wstawiam na 45-50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation