Kuchnia

Przepisy

CIASTO Z KASZY JAGLANEJ

SKŁADNIKI NA SPÓD:

1 szklanka (ok 100g) daktyli (namoczyć je na 15 minut we wrzątku)
łyżka cynamonu
3/4 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki słonecznika
2 łyżki kakao
SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:

200 g suchej kaszy jaglanej (ok szkolanka
1 szklanka mleka (może być roślinne)
2 szklanki wody
pól szklanki ksylitolu
1/2 lub 3/4 szklanki wiórków kokosowych
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

80 g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki mleka
orkisz ekspandowany do dekoracji
dscn3681

WYKONANIE SPODU:

Daktyle odcedzić z nadmiaru wody, ale nie odciskać jej.
Zblendować daktyle, dodać resztę składników i zblendować do połączenia wszystkich składników w spójną masę.
Wyłożyć masę na spód tortownicy tak, aby tworzyła równą powierzchnię.
WYKONANIE MASY BUDYNIOWEJ:

Kaszę przepłucz we wrzątku.
Do miski wlej mleko, wodę, ksylitol i przepłukaną kaszę. Wymieszaj.
Gotuj tak długo aż kasza ciągnie całą wodę.
Gdy masa już jest gęsta dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
Po 30 minutach blendujemy kaszę (można ominąć) i przekładamy do tortownicy.
WYKONANIE POLEWY:
klasycznie w kąpieli wodnej

Do szklanej miski wlewamy mleko oraz pokruszoną czekoladę.
Miskę wkładamy do garnka, w którym gotuje się woda (jakies 3cm wody) i zmieniamy na mały ogień.
Cały czas mieszamy do rozpuszczenia czekolady.
Po tym czasie przelewamy na masę budyniową i dekorujemy orkiszem.
WKŁADAMY DO LODÓWKI NA MINIMUM GODZINĘ!

SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation