Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

:) Chałka z kruszonką
Składniki:
2 żółtka
1 jajko
100g masła
150 ml mleka
60g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50g świeżych drożdży
500g mąki pszennej
1 łyżeczka soli

Składniki na kruszonkę:
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki cukru

Składniki na kruszonkę bardzo dokładnie wyrobić

ponadto:
1 jajko roztrzepane do posmarowania


wykonanie thermomix:
do naczynia włożyć jajko, żółtka, masło, mleko i cukry i wymieszać 1,5min/temp. 50/obr. 5 Następnie dodawać kolejno pozostałe składniki wg kolejności i wyrobić 3 min./interwał
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie przełożyć na oprószoną mąka stolnicę leciutko wyrobić i podzielić na trzy części. Uformować wałeczki z których zapleść warkocz. Jeśli wałeczki zrobimy dłuższe a węższe wówczas można warkocz połączyć dodatkowo końcami tworząc wieniec.
Uformowaną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do napuszenia na ok. 25 minut. Po tym czasie posmarować ją roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 min w temp. 180-200 stopni na złoto.

wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić. (masło powinno być rozpuszczone).
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie przełożyć na oprószoną mąka stolnicę leciutko wyrobić i podzielić na trzy części. Uformować wałeczki z których zapleść warkocz. Jeśli wałeczki zrobimy dłuższe a węższe wówczas można warkocz połączyć dodatkowo końcami tworząc wieniec.
Uformowaną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do napuszenia na ok. 25 minut. Po tym czasie posmarować ją roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 min w temp. 180-200 stopni na złoto.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation