Kuchnia

diety

Ajurwedyjski detox - herbatka oczyszczająca
Składniki na WERSJĘ 1:

2 szklanki gotującej się wody
1/2 szklanki liści mięty
1/2 szklanki liści mniszka lekarskiego (mlecz – może być wczesny wiosenny mniszek lub suszony)
3-4 cm korzeń imbiru (obrany i pokrojony)
1/4 łyżeczki kurkumy
sok wyciśnięty z 1-2 cytryny
Wykonanie: wszystkie składniki z wyjątkiem soku z cytryny zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Dodaj sok z cytryny, przecedź i pij ciepły napar. Na zdrowie ☺

Składniki na WERSJĘ 2:

1 litr wrzącej wody
ok. 3 cm korzenia imbiru posiekany
ok. 2-3 cm korzenia kurkumy posiekany (lub 1 łyżeczka suszonej kurkumy)
1 łyżka nasion kolendry
1 łyżka nasion kminku
1 łyżka łyżeczki nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka herbaty yerba mate (na przykład TAKIEJ)
Sok wyciśnięty z 1 cytryny
Wykonanie: wszystkie składniki za wyjątkiem soku z cytryny zalej wrzątkiem (yerba mate również, chociaż zwykle należy zalewać ją chłodniejszą wodą). Odstaw pod przykryciem na 15 minut. Gdy napar lekko przestygnie dodaj sok z cytryny i przecedź prze sitko. Napój przelej do termosu i popijaj ciepły, małymi łykami w ciągu dnia. Najlepiej przez 7 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation