Kuchnia

tarty

Cukinie faszerowane
Składniki:

- 4 nieduże cukinie
- 1/2 kg mielonego mięsa
- 1 opakowanie sosu pomidorowego (np. Cirio)
- 2 duże cebule
- 2 duże marchewki
- 20 dag żółtego sera
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, odłożyć na bok.

Następnie na oleju podsmażyć mięso z dodatkiem czosnku i przypraw. Do usmażonego mięsa dodać cebulę i marchewki starte na drobnych oczkach i sos pomidorowy. Wszystko wymieszać i chwilę gotować na małym ogniu, mieszając do zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku.

Cukinie umyć, przekroić na pół, łyżką wydrążyć środki. Nałożyć farsz, posypać siekaną natką i startym na dużych oczkach serem.

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na zwykłej blasze. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką, blachę do pieczenia zakryć folią aluminiową. Pod przykryciem piec w 200st. C przez 30 minut, potem folię zdjąć i piec do zrumienienia sera.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation