Kuchnia

Zapiekanki, Lasagne,Pierożki

Babka ziemniaczana z cukinią (bardzo "light" i najbardziej smaczna na świecie) -
Składniki
1 i 1/2 kg ziemniaków nie rozpadających się podczas gotowania
2-3 cukinie o łącznej wadze około 1/2 kg
2 cebule
30 dag dobrej "wiejskiej" kiełbasy
2 jajka

3 czubate łyżki pszennej mąki
2 łyżki oleju
3/4 szklanki mleka
świeżo zmielony czarny pieprz (dużo)
sól

2 łyżki oleju do wysmarowania formy

Przepis

Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Kiełbasę pokrój na kostę o boku około 1 cm.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż często mieszając na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż zacznie się szklić. Dodaj kiełbasę, zwiększa ogień i smaż często mieszając przez 2 minuty. Zestaw z ognia,
Ziemniaki obierz, umyj. Cukinie umyj, osusz, odetnij końce.
Mleko mocno podgrzej w rondelku - powinno się prawie zagotować.
Ziemniaki zetrzyj w malakserze lub na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski, od razu wlej połowę gorącego mleka, wymieszaj, dodaj pozostałe mleko, ponownie wymieszaj.
Cukinię zetrzyj na tych samych oczkach co ziemniaki, dodaj do ziemniaków. Odstaw na 10 minut, przyciśnij dużą łyżką, odlej (do zlewu) wytworzony płyn.
Dodaj jajka, cebulę z kiełbasą, mąką, dopraw dużą ilością grubo zmielonego pieprzu i solą. Wymieszaj dokładnie.
Masę przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Babka powinna mieć grubość 4-5 cm. Zrób łyżką "fale" na wierzchu babki - będzie dużo do chrupania :)
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz przez 60 minut, następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 20 minut, aż wierzch się pięknie zrumieni.
Podawaj gorącą z sałatką z kiszonej kapusty lub z kiszonymi ogórkami. Świetnie smakuje także z kwaśną śmietaną lub zsiadłym mlekiem.
Babka jest wspaniała na drugi dzień - pokrojona na cienki paski i podsmażona na małej ilości oleju.
MniamMniam.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation