Kuchnia

nalewki

Syrop imbirowy z miodem i kurkumą, czyli magiczny eliksir zdrowia

na ok. 150 ml eliksiru
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)

100ml miodu
1 łyżka mielonej kurkumy (lub ze 2 łyżki świeżej, korzenia)
2 łyżki startego imbiru
szczypta pieprzu czarnego
1,5 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (można delikatnie podgrzać, jak jest za twardy)
skórka* (starta) z 1 cytryny i ewentualnie sok*
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przelać do szczelnie zamykanego naczynia. Syrop gotowy do spożycia od razu.
Przechowywać poza lodówką, np. w szafce do tygodnia.
Dodawać do ostudzonej herbaty, wody lub jeść prosto z łyżeczki.
Uwagi
*sok może skrócić czas przydatności do spożycia syropu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation