Kuchnia

Gotowanie

Czekoladowy omlet
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki kakao
łyżka masła
Krem:
50 g białej czekolady
60 ml śmietanki kremówki 30%

1. Żółtka z dwóch jaj ucieramy z cukrem i kakao. Białka ubijamy na sztywną masę (odwracając misę do góry nogami białka nie wypadną). Delikatnie łączymy ubite białka z masą na bazie żółtek.
2. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy odrobinę masła. Przekładamy masę czekoladowo-jajeczną zakrywając nią całą patelnię. Smażymy na małym ogniu przez 4-5 minut z pierwszej strony, po czym przekładamy ostrożnie omlet na drugą stronę i smażymy przez kolejne 3-4 minuty. Omlet przekładamy na talerz.
3. Nad rondelkiem z gotującą się wodą kładziemy miseczkę ze stali nierdzewnej i rozpuszczamy w niej białą czekoladę od czasu do czasu mieszając. Dodajemy 30 ml śmietanki kremówki i łączymy ją z białą czekoladą, zestawiamy miseczkę.
4.Pozostałą śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę za pomocą miksera (zajmie to kilka minut). Gotowy omlet smarujemy masą z białą czekoladą oraz bitą śmietaną, zginamy w pół i posypujemy kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation