Kuchnia

Przepisy

Panna Cotta czekoladowa

Składniki

500 ml schłodzonej śmietanki 30%
150 ml mleka
110 g cukru
200 g pokrojonej czekolady gorzkiej
10 g Żelatyny Dr. Oetkera
Do dekoracji:
50 g czekolady gorzkiej
owoc granatu

Żelatyna uniwersalna Dr. Oetker.

Sposób przygotowania

1. 300 ml śmietanki, mleko, cukier i czekoladę gorzką przełożyłam do garnka. Podgrzałam, co jakiś czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej masy. Garnek zestawiłam z palnika i do gorącej masy dodałam żelatynę. Dokładnie wymieszałam i pozostawiłam do ostudzenia.
2. Pozostałe 200 ml schłodzonej śmietanki ubiłam i wmieszałam do ostudzonej, czekoladowej masy. Deser przelałam do 6 pucharków i schłodziłam w lodówce przez około 2 godziny. Swoją wersję deseru podawałam z wiórkami z czekolady i owocami granatu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation