Kuchnia

ciasto

Śmietanowiec z borówkami


Składniki:

500ml śmietanki tortowej 36%
2 galaretki owocowe do środka + 1 szklanka wody
500g świeżych borówek
2 galaretki porzeczkowe na wierzch + 1,5szklanki wody
jogurt grecki do dekoracji


Przygotowanie:
Śmietanę tortową ubić na sztywno. Galaretkę owocową rozpuścić w jednej szklance wody, wystudzić i dodać do ubitej śmietanki. Wymieszać delikatnie łyżką tak by pozostała na wierzchu piana (mikser spowoduje, że masa będzie bardzo płynna ) dodać 250g borówek, wymieszać i wylać do tortownicy. Wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować galaretkę porzeczkową na wierzch. Gdy masa jest już zastygnięta, wysypać resztę borówek na wierzch i wylać delikatnie chłodną galaretkę. Chłodzić najlepiej całą noc. Podawać z jogurtem greckim.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation