Kuchnia

Przepisy

Tarta z kurkami

Składniki:
*na ciasto
- 200g mąki pszennej
- 7g suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
-1 jajko
- 60g roztopionego masła
*na farsz
- 1/2 cebuli
- 500g świeżych kurek
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 150g żółtego sera
- 150g kwaśnej gęstej śmietany
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dodajemy 5-6 łyżek wody i ugniatamy ciasto, następnie rozwałkowujemy, wkładamy do średniej tortownicy (średnica ok. 20 cm.). Wstawiamy do lodówki, na czas przygotowania farszu.
2. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy oczyszczone, umyte i osuszone kurki , smażymy ok. 15 min. (do odparowania płynu), pod koniec dodajemy masło, przyprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
3. Jajka miksujemy, odkładamy 1/3 na bok, 2/3 mieszamy z śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wykładamy z lodówki, podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez ok. 5 min. Następnie na ciasto wykładamy podsmażone kurki, zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami, posypujemy startym żółtym serem. Brzegi ciasta smarujemy pozostawionym jajkiem. Całość pieczemy ok. 35 min. (brzegi powinny się zrumienić). Tarte kroimy lekko przestudzoną, można posypać świeżym tymiankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation