Kuchnia

...napoje, koktajle...

Syrop imbirowy na jesienne przeziębienia i wzmocnienie odporności

Czas przygotowania: 7 godzin
125g imbiru
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
sok z 1 umytej i sparzonej cytryny

Imbir kroimy w plasterki, nie obieramy go ze skórki. Do garnuszka dajemy imbir, wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i gotujemy pod przykryciem przez 10 min. Zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy na 5 - 6 godzin. Po tym czasie ponownie doprowadzamy wywar do zagotowania i odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Przelewamy do czystego słoiczka i odstawiamy na 10 dni do ciemnego miejsca.

Syrop można dodawać do przestudzonej herbaty. Można pić z wodą przegotowaną lub z zjadać małe ilości z miodem (na ból gardła).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation