Kuchnia

KULINARIA likierek

Listówka z czarnej porzeczki
Przepis nie podaje ilości wódki, bo zależy to od ilości liści, jaka chcemy zużyć. Trzeba tylko pamiętać o zasadzie; liście zawsze muszą być przykryte alkoholem. Również w przeciwieństwie do przepisów, które widziałam w internecie nie dodaje sie cukru. Kolor zależy od tego, czy damy więcej pędów, czy lisci. Nalewka jest bardzo wytrawna,. Część nalewki warto przeznaczyć na zalanie czarnych porzeczek. Powstanie wyborny w smaku cassis.
Wczesnowiosenne liście i pędy czarnej porzeczki, dowolna ilość
Wódka 45% na dwukrotne zalanie liści w butli, tak, by liście były przykryte
1 torebeczka kwasku cytrynowegoWiosną, kiedy krzewy czarnych porzeczek puszczają młode listki, zerwać te listki wraz z małymi kawałkami młodych pędów. Napełnić nimi butle, nie ugniatając i zalać 45% wódka. Wódki ma być tyle, by przykryła liście.
Butle zamknąć, nie trzymać na słońcu. Poczekać tydzień, zlać nalewkę, liście zalać świeżą wódką. Po dwóch tygodniach wódką zlać, liście wycisnąć.
Połączyć obie nalewki, wlać do ciemnych butelek i do każdej wrzucić - nie większą ilość jak ziarnko grochu – kwasek cytrynowy.
Sklaruje to nalewkę, poprawi kolor i podniesie smak.
Butelki szczelnie zamknąć i trzymać w ciemnym miejscu. Dobrze jest pozwolić nalewce dojrzewać przynajmniej pół roku.


Nalewka ma walory nie tylko smakowe, ale i lecznicze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation